okt03Ols & Jocke 7:or på Ultra-SM6

Jocke Eliasson slog till med en strålande sjundeplats i H18 och i H21 stod våra tre startande för en magnifik laginsats. Ols (7), Junis (12) och Micke (13) var alla med i bronsklungan.

När Älgdrevet återuppstod efter 16 år fanns det stora förväntningar på terräng och banor. Tävlingsplatsen i Lindesnäs strax söder om Vansbro lämnade inte mycket övrigt att önska - det var helt enkelt grymt vackert! Dessutom var det en helt perfekt höstdag där man utan problem kunde svida om till shorts när man följde tävlingarna. Tyvärr hade arrangörerna ganska stora problem med tekniken vilket gjorde att det var ganska svårt att följa hur det gick trots att man gjort en storsatsning på skogsspeakers. Men hade man bara ögonen med sig kunde man iaf följa löparna vid varvning och målgång.

GMOK hade med 9 löpare i de olika herrklasserna. I Linas frånvaro (världscupen, se annan nyhet) var det tyvärr ingen GMOK-tjej med i år.

I H18-klassen hade vi med Måns, Jocke, Viktor & Albin. Redan vid första radion förstod vi att det här kunde bli Jockes dag, när han rapporterades som tredje man. Vid varvningen låg han med i den ganska stora tätklungan och en urstark Eliasson låg sedan på väg till tredje sista kontrollen i vinnarhålet bakom en Nyköpingsduo i form av Jens Wängdahl och Ola Brönnheden. Tyvärr drog denna klunga (ca 5 man) snett och det blev en miss på nära två minuter. I och med detta gled några andra löpare förbi och Jocke stämplade som 10e man vid kontrollen. Efter en stark forcering kunde han avancera upp till plats 7 och förbättrade därmed placeringen från medel-SM (10a). Viktor & Albin kämpade på bra och slutade 47a respektive 62a. Måns bröt. Segern gick överraskande till Tisarens Niklas Gustafsson efter att denna spurtat om Niklas Aldén från Linné.

I H20 inledde både Tingis & Martinsson riktgit fint och efter 20 minuters löpning ledde Christian med Martinsson halvminuten efter i perfekt slagläge. Tyvärr sprang båda två sämre på långsträckan till boet och tappade draget och vid varvningen hade en 12-mannaklunga ryckt åt sig en stor ledning. Till slut blev det plats 16 före Tingis och 29 för Lillen. Bra kämpat! Fina lopp också av IFK-juniorerna Eskil Kinneberg (5) och John Persson (9) som slutade topp 10 i SM-klassen. Vann SM gjorde "skidåkaren" Daniel Svensson från Mora, eftersom Jo Forseth Indgaard som var först över mållinjen inte springer för en svensk klubb utan bara deltog i Silva Junior Cup.

Men dagens GMOK-klass var trots allt H21. Tre man till start och vid varvvningen kom alla tre in i den ganska stora tätklungan. Junis & Ols kring plats 10 och Micke ca 20e man. Eftersom det var extremt lite gafflat blev det stora klungor i samtliga klasser (utom D20 där Helena Karlsson spräckte fältet direkt). För min del hade jag gärna sett bättre gafflade banor och vad jag hört av löparna håller de flesta med. Tror att banläggare Hederskog räknat med att långsträckorna och de många bäckpassagerna skulle splittra upp fältet bättre, men den goda sikten tycks ha gjort det svårt att skapa och bibehålla luckor till förföljarna.

Med halva sistaslingan kvar var det fortsatt en stor men utdragen tätgrupp om ca 20 man. På näst sista långsträckan var det många som sprang snett vid passage av bäcken (som med fördel passerades vid de tillfälliga broövergångarna) och här tjänade Ols många placeringar genom att springa smart och använda övergången. Ols såg Mats Troeng en bit framför men kunde inte riktigt matcha storfavoriten som här skruvade upp tempot rejält. Den ende som orkade följa var klubbkompisen från Linné, Henrik Löfås, och dessa gjorde sedan upp om guld och silver. Övriga fick därmed rikta in sig mot bronset och här såg det väldigt bra ut för oss med tre man i slagläge. Precis som i H18 blev det en del omkastningar i slutet efter små misstag mot tredje sista (tror jag det var). I och med detta försvann bronsmöjligheterna för våra grabbar som dock alla tre slog sig in bland de 13 främsta. Grymt starkt! Ols kunde efter en fin avslutning placera sig som sjunde man, 12s från Olle Kalered på bronsplatsen. Junis & Micke var retfullt nära varsitt löv, men fick nöja sig med placeringarna 12 & 13. Riktigt kul att se Junis tillbaka i gammalt gott slag! IFK-Pilblad (som är en flitig gmok.se-läsare...) slutade 5a och var därmed klart före fjolårsfemman P-Martner som i år fick se sig besegrad av sin yngre bror. I striden om segern visade sig Mats Troeng starkare än Löfås och visar att han är tillbaka på allvar, även om några av de främsta var nere i Schweiz. Och vem vet hur det hade gått om en viss Erik Johansson kommit till start - tror banan & upplägget passat honom fint!

I övriga klasser segrade Lisa Risby (D18, OK Kåre), Helena Karlsson (D20, BVSOK) och Emma Johansson (Domnarvet). I D21 var det för övrigt tre stycken Emmor som gjorde upp om medaljerna. Johansson (bakom kamerafodralet) vann närmast följd av Claesson (i skuggan) och SAIK-Andersson (i solen). Grattis till Emma & SAIK!

Mer bilder finns i Albumet. Ladda gärna upp egna om du har!

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Bodil 04 okt 2011 21:11
  Grattis till bra prestationer! Det ser väldigt fint ut av bilderna att dömma! (men så var det ju också i ett mycket fint landskap...)
 • jaxe 04 okt 2011 00:23
  Micke>> just det, kan ha varit tights-GMOK:aren som träffade övergången... Eller så hittar jag bara på!? Jag tar härmed tillbaka allt jag skrev om att Ols sprang smart :)
 • 2348 03 okt 2011 17:56
  Var la inget problem för skördetröskan Ola att plöja över ån.
 • Lina 03 okt 2011 15:57
  Gött jobbat! Grattis!
 • Micke 03 okt 2011 14:42
  MickeOla valde faktiskt att plöja rakt genom ån på näst sista långsträckan. Det var bara att hänga på då det var betydligt snabbare än att leta upp en bro.

  Karta finns på http://gmok.se/TrainingLog/Training/6
  (OBS! jag tror inte det går att zooma kartan med IE7 eller IE8)
 • Petra 03 okt 2011 10:33
  Vilken innehållsrikt nyhet Johan -fint! Bra kämpat av alla GMOK-löpare.
ATM - 121244