feb10Rapport 2: Portugal6

I fredags åkte 22 löpare till Portugal för en veckas träning.

 

18 februari:

På onsdag eftermiddag avgjordes veckans tredje prioriterade träning. Träningen avgjordes som fuskgafflad masstart. Allt för att förse UK med information om löparnas kapacitet inför stafettsäsongen.  Damernas lopp avgjordes på eftermiddagen och återigen visade sig gästande Judith Wyder vara starkast och vann i stor stil före Lina och Pippa.

Herrarnas start gick efter mörkrets inbrott och det gick inte att ta miste på att löparna ville visa upp sig för UK i och med den ökade konkurrensen om de åtråvärda stafettplatserna. Den annars så högljudda skaran var nu märkbart samlad och till och med den konstant ordbajsande Wenersson tycktes känna av stundens allvar. Det blev en tät kamp där en klunga på fem personer utkristalliserade sig tämligen omgående. Klungan bestående av Ola Martner, Johan Runesson, Johan Strand samt de både Helsingborgarna Viktor Stensson och Niklas Olofsson höll ett tempo som övriga fältet inte kunde matcha. In mot varvning dit damlöpare, Larsson och Hedberg hade tagit sig efter ca 30 min löpning kom en ensam lampa i hög fart farande mellan trädstammarna. Det är ett eldorado, det är så vackert utbrister en märkbart rörd Hedberg med gråten i halsen. Kärleken till sporten var spontan och gick inte att ta miste på.

Löparen som forcerade fram genom skogen i ensamt majestät var Strandpojken som tycktes känna sig hemma i den sandiga skogen. Luckan ner till övriga löpare i tätklungan var dock bara en halv minut. En lucka som skulle visa sig svår att hålla i den öppna tallskogen och vid nästa varvningskontroll var klungan åter samlad. In mot mål lyckades Runesson bäst med orienteringen och var 30 sekunder före Strand som lyckade betvinga Ola på den långa spurten.  

 

Resultat Masstart

Damer

  1. 48        Judith Wyder
  2. 54        Lina Strand
  3. 56        Pippa Archer

Herrar

  1. 57:13  Johan Runesson
  2. 57:43  Johan Strand
  3. 57:46  Ola Martner

 

På torsdag eftermiddag avgjordes lägerstafetten  i ett snabblöpt men lurigt terrängområde. Tvåmannalagen skulle avverka totalt 8 st 2 km långa raka sträckor. Det högt uppskruvade tempot ledde till många mindre misstag och fältet höll till en börja ihop. Det längsta stråt drogs av lag Lina Strand och Johan Runesson.  Lina lyckades på sina sträckor matcha konkurrenterna trots att de bestod av vältränade grabbar i sina bästa år. Linas fina löpning gjorde att Johan hade rygg på Junis ut på sista sträckan. Efter 1,5 km bevakningslöpning tryckte han till och när han orienterade sig förbi i 3:30 tempo sista 500 metrarna var det bara en man på banan. Lovar gott inför vårens stafetter. Kampen om tredjeplatsen avgjordes genom spurt mellan Egil och Duncan där juniortalangen visade sig ha de rappaste benen.

Resultat Lägerstafett

  1. Lina Strand                    Johan Runesson
  2. Calle Stenberg             Andreas J Johansson
  3. Viktor Stensson            Egil Edvardsen

Länk till videoklipp från stafetten

15 februari:

4 träningsdagar har gjorts på Portugallägret. Många nya smeknamn har skapats, Vegard Brun Saga heter numera Veiron. Vi jobbar fortfarande på ett värdigt smeknamn på Runesson. Vad vi vet så är Verion det svenska namnet för Vegard. Dagens träning bestod av lugnare momentbana, korridor-OL, brunbildsorientering och kompassövning. Eftermiddagen bestod av styrkepass, Wenersson ledde styrka utomhus. Styrkepasset var en uppvärmning inför lägermästerskapet i bänkpress. Dessvärre saknades 4 personer på det mästerkspaet, annars hade resultatlistan sett annorlunda ut. Ola "Järryd" Martner ihop med Fredrik "Söderling" Larsson mötte Raffael "Federer" Huber och Fredrik "Edberg" Karlsson i tennisdubbel. Klara 6-1 till backakillarna Ola och Fredrik. Resultatet i bänkpress blev: 1. Daniel Wernersson, 90 kg. 2. Johan Strand, 65 kg 3. Calle Stenberg, 60 kg 4. Philipp Sauter, 57,5 kg  5. Andreas J Johansson, 55 kg 6. Johan Runesson, 55 kg. Bland tjejena imponerade Pippa Archer, 50 kg och vann en solklar seger. Efter bänkpress och tennis avslutades dagen med spa (het bubbelpöl, ångbastu, bastu) och middag.

Det var även lägermästerskap tidigare i veckan i förkortad långdistans, inte i bänkpress utan i klassisk orienteringslöpning.

Resultat LM Förkortad långdistans 8,7km för herrarna och 7,5km för damerna:

1. Johan Runssson 48:14
2. Raffael Huber 49:16
3. Ola Martner 51:15
4. Phliipp Sauter 53:32
5. Egil Edvardsen 54:53
6. Niklas Olofsson 55:52
7. Andreas J Johansson 56:33
8. Vegard Brun Saga 57:27
9. Johnny Johansson Norgren Majdic Strand 59:40
10. Måns Östman 61:07
11. Fredrik Karlsson 64:03
12. Anders Höije 65:06
13. Viktor Runnby 65:29
14. Viktor Stenssin 77:49
15. Calle Stenber 77:50

1. Judith Wyder 55:39
2. Pippa Archer 57:02
3. Lina Strand 58:55

Det har även avgjorts ett sprint-LM, 2,5km för herrar och damer. Topp 3:

1. Raffael Huber 13:31
2. Johan Runesson 14:20
3. Vegard "Veiron" Brun Saga 14:26

1. Judith Wyder 15:35
2. Lina Strand 16:22
3. Pippa Archer 16:47

Imorgon onsdag fortsätter vi med en lugnare OL-träningen på förmiddagen, på kvällen blir det masstart med fuskgaffling. För herrarna på natten och för damerna på dagen.

 

Fredag den 11 Februari:

Lägret börjar med 3 träningsdagar i Alto Alentejo som ligger i Portugals östra delar, mitt i landet. Efter dessa 3 dagar så fortsätter lägret vid kusten och där kör vi 3-5 träningsdagar. 

Med på lägret är nyförvärven Johan Runesson och Vegard Brun Saga. Övriga som åker med är våra Schweiziska vänner: Raffael Huber, Phillipp Sauter och Judith Wyder samt våra brittiska vänner: Pippa och Duncan Archer. Från Göteborg kommer Egil Edvardsen, Anders Hedberg, Anders Höije, Andreas J Johansson, Fredrik Karlsson, Fredrik Larsson, Ola Martner, Niklas Olofsson (HOK), Viktor Runnby, Calle Stenberg (OKS), Viktor Stensson (HOK), Lina Strand, Johan Strand, Daniel Wernersson, Måns Östman. Totalt är vi 22 löpare!! 

Vi kommer under veckan att kunna följa gruppens träningar under denna nyhet.

Träningsplanen under veckan:

Dag Tidpunkt Övning Karta Längd (km) Kommentar

Alto Alentejo

Lördag fm Medel-OL Lage do Meio Dia 6,6  
em Momentbana Aldeia da Mata 9,2 Södra delen av kartan. Momenten är attackpoint, brunbildsorientering, kontrollplock. 
em(förl.) Kontrollplock Aldeia da Mata 4,1 Norra delen. Möjligt förlängningspass för de som vill
Söndag fm OL-intervaller Termas da Fadagosa 7,7 9 Intervaller. På kartan visas enbart brunbild, staket, stenar och branter samt allt blått. 
em Sprint-OL Castelo de Vide 2,5  
kv Korridor-OL (natt) Arez 7,5/5/4 Kan springas på em istället för sprint. Inga reflexer ute. Uppföljning?
Måndag fm Långdistans-OL Aldeia da Mata 11,8 Lägermästerskap - 8km. Tidtagning fram till en definerad kontroll. 
em Sprint-OL Amieira do Tejo 2,5 Lägermästerskap - Sprint. 

Praia de Mira

Tisdag fm Momentbana Rovisco 7,3 Korridor, Direction, brunbild. 
em Styrkepass/egen träning/vila   Om någon som stannar kortare vill köra kan de ju låna kartor från kommande övningarna Fre-Lör
Onsdag fm Sling-OL Rovisco 8,5 Uppföljningsövning. 4 slingor. 
em/kv Stafett-OL (natt) Dunas da Tocha 9,5 Reflexer. Masstart. Fuskgaffling. 
Torsdag fm Långdistans-OL Praia de Quiaios 13,8/10,6 Springa i grupp, distansfart. 
em Intervall-OL Bom Sucesso 7 7st Intervaller på en 4-5 minuter. Mellan intervallerna är det återhämtning på stig. 
Fredag fm Långdistans-OL Gafanhas 12,7/9,4  
em/kv Natt-OL Praia de Mira 8,4/6,1 Reflexer.
Lördag fm Kurvbilds-OL Bom Sucesso 9,1  
em Kontrollplock Dunas da Tocha 7,9  
           
    Medelfart      
    Högfart (High Speed)      
    Prio      

Kategorier

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • Bodil 17 feb 2011 17:32
    Passande namn, Darth Wyder. Det behövs ju superkrafter för att få W&W att sluta springa trots skador.... Bra Judith!

    Verkar som ni har det riktigt bra där nere! Här i Götet är det strax dags för natt-OL i bitande kyla. Njut av värmen!
  • Portugal 17 feb 2011 00:11
    jaxe>>
    Sjukgymnast Darth Wyder har i princip gett W&W löpförbud pga trasig hälsena så han får inte ställa upp i sanktionerade lägermästerskap om det inte handlar om bänkpress. W&W har dock setts tjuvträna en del ändå så med en rejäl tejpning bör han vara i löpbart skick till 10-mila.
  • jaxe 16 feb 2011 18:51
    Ser hur fint ut som helst! Märkligt ändå att herrsegraren i bänkpress inte lyckades slå sig in topp-15 på LM... damsegrarinnan visar dock en enorm bredd!

    Kul att se Egils framfötter! Och Federers sviktande tennisform tycks ju kompenserats av stigande OL-form! Men viktigast av allt - vem tog beslutet att ställa över Philippoussis i tennisduellen?
  • Micke 16 feb 2011 11:53
    MickeNi ser ut att ha det gött:) Ska försöka fixa till så man kan ladda upp flera bilder samtidigt så kanske vi kan få se bilder?

    PS. Vill ännu hellre se kartor
  • Pandalus 16 feb 2011 01:25
    Tack för gedigen och trevlig rapportering från Portugal!!
    Man hur gick det för rapportförfattaren på KM...? Eller ägnades tiden åt att studera helgens åsnetravprogram..?
  • Pandalus 14 feb 2011 00:37
    Ser ut att vara ett väl tufft program för vissa av portugalresenärerna - gissar att det krävs hög smärttröskel mot slutet av veckan....

Taggar

Ändringar

Publicerad: frela
Redigerad: Johan Strand

ATM - 121244