nov12PreO-finalen 20142

Första helgen i oktober begav det sig. Upp till Uppsala för (bara) tredje gången i år. Elitseriefinal och en elittävling i nattpreO stod på schemat...

I ett regnigt Uppsala plockade jag för sista gången i år fram min stiftklämma, hängde den runt halsen och klädde mig för arktisk vinter. Sportidentpinnen i fickan, pannlampan på huvudet och plankkompassen säkrad runt handleden. Jag ställde upp mig vid startpunkten tillsammans med det 30 deltagare stora startfältet inför nattens masstart i Alunda strax nordost om Uppsala.

Det var lerigt och trångt på stigarna, man fick armbåga sig fram bitvis för att få den bästa synvinkeln vid kontrollerna. Men startfältet drogs ut alltefter vad tiden led och jag kunde hålla fullt fokus på kontrollerna. Och kontrollerna gick ganska bra, det var bara 1 av 20 som jag missade, nordöstradelen av en stig/bäck-korsning. När jag sedan genomfört tidkontrollen på ett ansvarsfullt och kontrollerat sätt stod det klart att detta skulle bli min första seger i Elit-klass i PreO, och på natt och allt!

Samma förmiddag hade jag andra saker för mig så jag missade TempO-tävlingen (ni vet den grenen som Ola Martner är grym på) i Uppsala. Det var på ett vis synd eftersom tävlingen fick finbesök av en viss fransman som tävlar för en finsk svartröd klubb. Han är ju erkänt duktig på det här med att läsa kartan men fick se sig besegrad av Svenska och Norska TempO-eliten.

På söndagen var det dags för ett kraftprov för hjärnan i form av Elitseriens final. Björklinge SOK bjöd på en mikro-PreO över en sträcka på 330 meter med 40 kontroller, vilket är väldigt mycket. Som vanligt när Björklinge arrangerar är det högkvalitativa kartor och detaljorientering på hög nivå. Martin Fredholm, OK Linné, gick segrande ur denna strid med endast ett fel. Därefter var vi en hel drös på två fel men då jag var förhållandevis kvick på tidkontrollen även idag kunde jag nöjd konstatera att det ledde till en 3:e i finalen och avancemang till en 6:e plats i totalen. Marit Wiksell, Stora Tuna OK, segrade totalt i Elitserien.

Nu är PreO-året 2014 över. Det har varit kul, men framförallt väldigt roligt. Nästa år blir det dock sannolikt färre PreO-tävlingar, men förhoppningsvis många fler OL-pass...

Natt-resultaten: http://eventor.orientering.se/Documents/Event/19741/1/St-mpelsammanst-llning-Pre-Elit

Söndagens resultat: http://eventor.orientering.se/Documents/Event/19753/1/Pre-Elit_Resultat_20141102

Totalen i Elitserien: http://www.orientering.se/ImageVaultFiles/id_52491/cf_78/Elitserie-_A-Cup_2014.PDF

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • Patrik 15 nov 2014 12:35
    Grattis till din första seger i Elit-klassen!
    Verkar ju extra trickigt detta med Natt-Pre OL :-)
  • mats.kagesonsnabelatelia.com 12 nov 2014 22:02
    Grattis till framgångarna! Om du fortsätter med PreO är du snart i landslaget!
ATM - 121244