maj20Samtidigt i PreOns värld...1

Två tävlingsdagar, fyra tävlingar, 82 kontroller och 9 tidkontroller. Det är ett bra recept på en helg i PreOns tecken.

Vi befinner oss i Uppland, närmare bestämt strax sydväst om Uppsala, och vädret är helt oslagbart fantastiskt. Det är dags för precisionsorienterarnas elitserie, deltävling nummer 2 av 5, och förväntningarna är höga. OK Linné bjöd på riktigt roliga och kluriga banor där en tredjedel gick på en betesmark och resten i detaljerad uppsalaterräng. GMOK representerades denna helg av Christian Tingström i elitklassen och trots ett onödigt misstag där han "falskade" en kontroll som faktiskt stämde, så landade han efter en stark tidkontroll på fjärde plats. Detta innebar att han klättrade några pinnhål i den totala elitserieställningen (från tionde plats till fjärde) och nu bara har åtta poäng upp till ledning. Marit Wiksell, Stora Tuna OK, leder sammanlagt efter deltävlingens tolfteplats.

Efter lite lunch bar det sedan av till Länna för att prova på en för mig ny distans inom PreO, nämligen stafett! Ni tänker förstås: hur kan man tävla i stafett i en sport där inte snabbast vinner? Det var 20 lag med 3 löpare i varje, gemensam start och totalt 24 kontroller på ett litet område. Laget hade sedan en total maxtid som fick utnyttjas som laget önskade och varje sträcka var tvungen att stämpla åtta kontroller för att få växla vidare. Det var en riktigt skoj och medryckande övning även om starten såg lite lustig ut för en som är van vid vanliga orienteringsstafetter, alla promenerade nämligen i sakta mak ut från arenan. Kombinationslaget OK Klemmingen/GMOK lyckades i varje fall knipa 13:e platsen i tävlingen med fyra fel. Vann gjorde SMOL/Vingåkers OK.

På kvällen avgjordes Upplands Natt-DM på den nyligen använda Natt-SM-kartan i Sigtuna. Det var en mycket trevlig tillställning som tillämpade masstart och bjöd på blandad svårighetsgrad och en mycket tight tävling. GMOKs utsände stod återigen och falskade en kontroll som var sann och landade slutligen på en 13:e plats.

På söndagen var det dags för en tävling jag länge hört talas om och varit sugen på att ge mig på, Björklinge SOKs medeldistans. De brukar ha för vana att hitta riktigt fina och luriga kartläsningsområden och rita en karta i stor skala, t ex 1:2500. Så var fallet även i år. Vi gick på en grusås med gott om sten och blockterräng i en skog som närmast liknade tallhed med supersikt. Det var en fantastiskt rolig bana och jag lyckades äntligen klämma in en ren runda utan misstag på banan, detta för andra gången i karriären;) men det var fler som gjorde så tidkontrollen fick avgöra. När allt var klart knep således GMOK 3:e platsen efter Martin fredholm (OK Linné) och Marit Wiksell.

Sammanfattningsvis en härlig helg och en nöjd kombattant. Nu laddar vi om och börjar sikta mot PreO i Väst om två veckor. På fredagen den 30:e maj bjuder Kungälvs OK på en PreO vid skjutbanorna på SM-stafett-kartan från i fjol. Därefter följer en PreO i Stenungsund på lördagen och en i Munkedal på söndagen (på samma karta som "vanliga" orienterarnas världscup 2015). Varmt välkomna till er som är lite intresserade min inte vill åka så långt för att prova att tävla i PreO, det går givetvis jättebra att bara ställa upp någon av tävlingarna också, konsultera eventor eller Christian Tingström för mer info:)

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

  • Hasse 28 maj 2014 18:28
    F-n du är en grym ambassadör Christian! Hoppas det blir VM!!
ATM - 121244