aug09Den försvunna O-ringenrapporten3

Vad har Emil Wingstedt, Olav Lundanes, Thierry Gueorgiou och Christian Tingström tillsammans? Förutom att alla passar i tights så har de alla av en eller annan anledning testat på PreO.

Som titeln avslöjar rör det sig alltså om O-ringen, och vad gäller "försvunna" så kan det apliceras på en uppsjö saker t ex: det faktum att resultaten verkade som försvunna innan man tittat riktigt noga på O-ringen-hemsidan, dessutom verkade alla etapperna som försvunna om man befann sig på de stora arenorna.

I våras råkade jag ut för en olycka på en elitsprint i Kumla vilket resulterade i två avslitna ledband i vänster fot och en för tidigt avslutad OL2013-säsong, trodde jag. Efter bara några dagar insåg jag att operation, 7 veckors gips och ännu fler veckors rehab inte skulle sätta stop för min omättliga tävlingshunger, jag skulle bli "PreO-löpare".

Jag har faktiskt testat på preO tidigare, en gång när jag var 12 år och en gång när jag var 17. Men jag är hängiven i mitt orienteringsutövande så jag skrev ut ca 45 sidor anvisningar över allt från PreO-regler till uppbyggnad av definitioner samt rekomenderade kontrollplaceringar och läste allt minst en gång. Sommaren nya stora mål var O-ringenPreOn. Jag hade tur och fick plats i Elit-klassen och därmed chansen att tävla mot de stora PreOnamnen, de med åtskilliga VM- och EM-medaljer. Lita på mig när jag säger att jag var duktigt närvös inför första etappen.

Etappernas alla banor innehöll ca 20 kontroller med tillhörande definitioner (se bild). Man prommenerade sedan längs de stora vägarna och stigarna där alla kunde ta sig fram, även de som satt i rullstol eller permobil. Vid varje kontroll fanns ett antal skärmar (1-5) uthängda i skogen och uppgiften var att markera med en stiftklämma på sitt stämpelkort vilken kontroll som var den rätta, i de två svåraste klasserna var det även så lurigt att alla skärmar kunde vara fel!Karta och definition för PreElits första etapp på Sävastklinten

Det var faktiskt en rätt härlig syn, att se en ganska stor samling människor av olika ålder, kön, och förflyttningsförmåga som tävlade i samma klass på samma villkor, skyndande fram och tillbaka för att hitta den avgörande synvinkeln, syftandes med plankkompasser, siktandes i linjer genom andra terrängobjekt. Fokuset var på högsta nivå och det var knäpptyst i den stora skaran, sånär som på när någon inte kunde se alla skärmar och fick lite hjälp eller någon som undrade något praktiskt med maxtiden eller tidskontrollen.

Tidskontrollen ja, innan mitt namn blev uppropat till mitt livs första tidskontroll var jag grymt nervös. men det är inte så stor skillnad jämfört med de vanliga kontrollerna, det handlar bara om att lösa kontrollen stillasittandes på så kort tid som möjligt.

Slutligen tycker jag verkligen att alla som är det minsta intresserade av detta borde testa någon gång, absolut, för det är riktigt kul, och utmanande. Efter 90 minuters intensivt tankearbete är man lite trött i knoppen även om kroppen är pigg. En annan stor fördel enligt mig under O-ringen var också att man slipper det mer eller mindre en kilometer långa upploppet och hela banan går i kartans finaste terräng. för er som fortfarande är nyfikna, kika lite på Kungälvs OKs PreO-hemsida där snart en inbjudan till ett öppet PreO-KM kommer upp snart, och tveka inte.

Bara 49 dagar kvar till SM i Göteborg, PreO-SM...

Kommentarer

Kommentarens innehåll
Hjälp
Hjälp
Hjälp
Hjälp

 • Ola W 13 aug 2013 20:56
  Kul att äntligen fatta vad pre-O är för något :) ps! gillar din inställning !
 • Patrik F 12 aug 2013 07:51
  Härligt reportage, Christian!
  Det där med att peka ut rätt kontroll från avstånd är knepigare än man kan tro... verkar som du haft en kul vecka i Boden! Grattis till 8:e platsen!
 • Björn A 09 aug 2013 17:03
  0m någon undrar så blev Tingis 8:a!
  Grattis!
ATM - 121244